fbpx

Nya Zetterbergsgymnasiet – ett spännande miljöprojekt: ”Viktigt att tänka hållbarhet i varje detalj”

29 oktober, 2021

Nya Zetterbergsgymnasiet – ett spännande miljöprojekt: ”Viktigt att tänka hållbarhet i varje detalj”

Tillsammans med inredningsarkitekterna Anca har Exin fått äran att inreda nyöppnade Zetterbergsgymnasiet. En skola med tydliga visioner där de globala hållbarhetsmålen får ta plats i både de stora besluten och i de minsta av detaljer.

Zetterbergsgymnasiet tar emot dig med öppna armar. Det är känslan i kroppen när du kliver in genom glasdörrarna och möts av den öppna foajén.

– Det är ingen slump att vi kallar det reception i stället för skolexpedition, säger en glad Marie Mulvad Fransson, rektor på Zetterbergsgymnasiet, och pekar upp mot skylten.

För första gången på över 50 år har en helt ny gymnasieskola öppnat i kommunal regi i den klassiska arbetarstaden Eskilstuna. Namngiven efter Jeanette Zetterberg, en framsynt 1800-talskvinna och Eskilstunas största donator någonsin, är det en skola med tydliga visioner och stark värdegrund.

– Kommunen vill stå som en garant och äga skolfrågan med jättebra utbildning, och det landar i ett väldigt värdestyrt uppdrag. De globala hållbarhetsmålen från Agenda 2030 genomsyrar allt. Det är en satsning för att höja utbildningskvaliteten i kommunen och arbeta för social, ekonomisk och självklart miljömässig hållbarhet.

 

Som ett fysiskt manifest

Lokalerna i vilka Zetterbergsgymnasiet huserar tillhörde tidigare Mälardalens högskola och är från början en filfabrik. Tegelfasaden, betonggolven och de robusta materialen vittnar om det.

I ett och halvt år inför skolöppningen har Marie haft en projektledarroll på förvaltningen. Där har hon arbetat med allt från HR-frågor och ekonomi till att under våren kopplas samman med inredningsarkitekterna Anca och senare Exin.

– Mitt projektledaransvar hade verkligen sina begränsningar och det fanns ett möbellager som skulle hit för återbruk. Då behövs det ett proffsigt öga, som dels kan gå igenom de återanvända möblerna, rekonda dem och sortera ut så att det verkligen blir bra och allt kommer till sin rätta funktion, säger Marie och fortsätter.

– Vi har inte försökt dölja att det är en gammal fabrikslokal, tvärtom är det snarare något vi lyfter fram. Det blir som ett fysiskt manifest av värdegrundsuppdraget som vi har och hela resan som staden gjort.

 

”Industriell prägel med en modern touch”

Hela Zetterbergs-tänket osar hållbarhet vilket också var viktigt i offertstadiet. För att ta reda på hur skolmiljön på bästa sätt kunde inredas med hänsyn till flöden, färgval och möblering kopplade inredningsarkitekterna Anca in pedagoger i projektet. Tillsammans gjorde de en ”moodboard”.

– Möblering, möbler och miljö, allt det påverkar våra beteenden och känslor. Det påverkar liksom hur man beter sig och visar vad vi som skola vill förmedla. Vi vill stå för öppenhet och tillit samtidigt som vi behåller lokalernas industriella prägel med en modern touch.

Exin började med att inventera kommunens begagnade möbler som Anca sedan ritade in utifrån den moodboard som tagits fram. Nästa steg för Exin var att rekonda, laga och bygga om dessa cirkulära, eller återvunna, möbler.

– Det var Anca som rekommenderade Exin och de har verkligen varit helt fantastiska! Jag ska visa dig ett möbeltyg sen. Man måste hela tiden tänka kostnadseffektivt och ha de globala målen i åtanke. Målen ska ner i varje mikrobeslut, man får aldrig tappa visionen i det här lilla, lilla beslutet. De miljövänliga möbeltygen är verkligen ett jättebra exempel.

 

”Bättre möbler, snyggare möbler, billigare möbler”

Tyget som Marie senare visar under rundvandringen är återvunnet tyg, brandklassat och anpassat för offentliga miljöer. Över hundra återvunna stolar kläddes i tyget. Under sommaren flyttades de restaurerade möblerna från lagret till skolan och placerades ut enligt ritningen.

Förutom att ta fram, rekonda och flytta in alla återanvända möbler på Zetterbergsgymnasiet har Exin projektlett och samordnat arbetet mellan byggare, elektriker, leverantörer och lärare. Vid skolstart var allt funktionsmässigt och eleverna strömmade in.

– Jag fick en siffra av Anca, säger Marie och fortsätter.

– Om vi skulle ha köpt in en ny möbelpark så skulle det ha kostat mellan 5–8 miljoner, och då skulle det vara enklare möbler. Men här har vi också återvunna ekmöbler, alltså hållbara möbler, inte bara det att det är återbruk utan som vi även kan fortsätta slipa ner och rekonda. Det kommer att hålla hur länge som helst och i stället kostade det någonstans runt 2 miljoner för allt. Så vi har alltså fått bättre möbler, snyggare möbler, billigare möbler och samtidigt tagit hänsyn till social och ekonomisk hållbarhet. Vi är supernöjda, verkligen!

- Äldre nyheter

17 augusti, 2023 Harju Elekter AB har ett nytt huvudkontor: ”Exin anpassade allt utefter våra förutsättningar”

Harju Elekter AB har flyttat sitt huvudkontor till Västerås – och vi på Exin fick äran att hjälpa till med att skapa den miljö som Harju Elekter ville åt. Stilrent och enkelt var ledorden. Nu har företaget flyttat in i lokalen som numera är utgångspunkten för hela verksamheten.   – Exin är ett välkänt företag […]

20 juli, 2023 Taktema trivs bra i sitt nya kontor: ”Har man en bild av någonting kan Exin ta fram det”

Taktema Sverige AB är en av Sveriges största takentreprenörer. Med mycket på sin egen agenda ville de ha en trygg samarbetspartner när de skulle byta kontor – och då valde dem Exin. Exin och Taktema har en relation sedan långt tillbaka i tiden. Taktema har nämligen varit kunder hos Exin sedan 2009. När det var […]

10 december, 2021 Eskilstuna Fysiocenter inreder sina nya lokaler med Exin: ”När man kommer in ska det kännas bra”

Eskilstuna Fysiocenter är ledande inom idrottsmedicin, fysioterapi och kvinnohälsa. Nu finns de i nya lokaler som Exin fick äran att inreda för att skapa en välkomnande, enhetlig och hållbar inomhusmiljö. Ett handbollskast från centrum hittar du Eskilstuna Fysiocenter. Här huserar de i nya lokaler med ett rehabgym i toppklass och sex erfarna fysioterapeuter. En av […]

Följ oss